Διαίρε και βασίλευε

Posted by: Jimmy Kane,

Απόσπασμα ομιλίας του Henri Kissinger στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβρη του 1974...

<<Οι Έλληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή>>

O Henri Kissinger  ήταν:

Ο οργανωτής μέσω της CIA της αντεπανάστασης που έφερε στην εξουσία τον Πινοσέτ στην Χιλή και οδήγησε στην πιο αιματηρή περίοδο της χώρας με μια δικτατορία που έσφαξε και βασάνισε χιλιάδες.

Υπεύθυνος για ένα μεγάλο κομμάτι των αμερικάνικων επιχειρήσεων στο πόλεμο του Βιετνάμ.

Αυτός που στην εισβολή στην Κύπρο αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ θα μείνουν "αμέτοχες".

Αντί να τον έχουνε κηρύξει εγκληματία πολέμου τι κάνανε;
Του δώσανε Νόμπελ ειρήνης.....

Έχω γνωρίσει Έλληνες πάντως που αναφέρονται στον Κίσινγκερ ως μεγάλο διπλωμάτη και πολιτικό!!! (Λόγω Νόμπελ προφανώς)…

Να ξυπνάμε λίγο και να ανοίγουμε κανά βιβλίο εκτός από το χαζοκούτι. Εάν εμείς είμαστε ζώα σαν λαός δεν μας φταίνε οι Αμερικανοί.


Έχουμε πάνω από 1000 λόγους για να διαιρεθούμε.
Αλλά κανέναν για να ενωθούμε.
Δεν είναι περίεργο?
Φασίστες-Αναρχικοί-Αριστεροί-Δεξιοί- και όλοι θέλουν να το παίξουν μάγκες.
Να γίνουν ανώτεροι.
Να ξεφύγουν από την μάζα.
Ίσως γι'αυτό - Δεν είμαι σίγουρος.
Ψάχνουμε να δούμε τι παίζει. Να βρούμε τον υπεύθυνο. Να πέσουν οι μάσκες. Να δούμε το πρόσωπο του εχθρού μας .
Μα σαν γίνει αυτό ίσως να δούμε το δικό μας....

protest09

J.K.


8
Είναι πάρα πολύ αμφισβητούμενο ότι ο Κίσσινγκερ έχει πράγματι αυτά τα λόγια. Είναι ένας "μύθος" που κυκλοφορεί στο net καιρό και δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά ούτε ξεκάθαρα διαψευστεί.

Κατά τα άλλα, μια χαρά τα λες. Και για το ποιος είναι ο Κίσσινγκερ και για τα της ενότητας..
gia mena ine pagida....diladi pia thriskia na xtipisoune; ela pou tous xalai kai apo pano otan oi ellhnes proskinane tous progonous tous

edo mia allh analisi : http://kratylos.blogspot.com/2008/01/castlereagh.html
Ειπε ή δεν ειπε τα λογια αυτα.... Μονο και μονο το γεγονος οτι πηρε νομπελ (και μαλιστα ειρηνης) εχοντας κανει αυτα που εκανε ειναι παραταιρο.
Δεν ξέρω πραγματικά αν τα είπε... ΘΑ το ψάξω λίγο παραπάνω μιας και αναφέρθηκε.
Αλλά αυτό που έχω να πώ είναι ότι το είχα ακούσει πρίν από 10 χρόνια από την μητέρα μου και γιαυτό το πιστευω. Τωρα αυτό που λες Αντιδραση θέλει λίγο ψαξιμο ακόμα...
Τι λες ?
Νομίζω ότι ειπώθηκε λίγο αργότερα όμως (1977 ή '78).
Πάντως η ουσία δεν είναι ποιες είναι οι ρποθέσεις του καθενός που θέλει να επιβουλεύεται τον άλλο αλλά τι είναι διατεθιμένος ο άλλος να κάνει.
Το "διαίρει και βασίλευε" είναι πάγια πρακτική του ισχυρότερου προς τον πιο αδύναμο σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο σε επίπεδο κρατών.
Πάντως η ελληνική κοινωνία δε λειτουργεί ως συγκροτημένη κοινωνία ούτε ως έθνος (άλλο έθνος άλλο κράτος!) γι αυτό αποτελεί πρόσφορο έδαφος...
Η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί ομαδικά και πολλές φορές να παραμερίζει το ατομικό συμφέρον για χάρη ενός ευρύτερου (κοινωνικού) που τελικά βελτιώνει και τη ζωή σε ατομικό επίπεδο.
Ο Έλληνας βάζει πολύ εύκολα το ατομικό συμφέρον πάνω από το κοινωνικό και γι αυτό και οι πολιτικοί μπορούν να κερδίζουν την εύνοια κάποιων τάζοντά τους ή βολεύοντας τους σε μια θεσούλα.
Παρεπιπτόντως, πιο τραγικό από αυτό που γράφεις είναι ο λόγος της πρώην προέδρου της βουλής (Μπενάκη) προς τον Παπούλια όταν αναλάμβανε την προεδρία και η αποδοχή του Παπούλια των λεγομένων της!(Υπάρχει και στο you tube αν δεν το έχεις υπόψη σου)
This comment has been removed by the author.
@Antinemecis

Το είδα!!!
Συμφωνώ μαζί σου στο
"Ο Έλληνας βάζει πολύ εύκολα το ατομικό συμφέρον πάνω από το κοινωνικό και γι αυτό και οι πολιτικοί μπορούν να κερδίζουν την εύνοια κάποιων τάζοντά τους ή βολεύοντας τους σε μια θεσούλα"
@Αντίδραση
Το έψαξα και έχεις δίκιο. Δεν μπορώ να βρω πουθενά το original. Άσε που έχει πέσει και η απίστευτη συζήτηση πάνω στο θέμα.
Αλλά όπως κατάλαβες δεν είναι το θέμα μου ο Kissinger. Τα λόγια αυτά που όποιος και να τα είπε μου έδωσαν αφορμή για διάφορες σκέψεις.
Το θέμα είναι η ενότητα. Δεν μιλάω ρατσιστικά ούτε εθνικιστικά.
Να το πω πιο απλά: δεν μπορώ να πιστευτώ κανέναν με όλα αυτά που γίνονται. Τελικά η ενημέρωση-εξατομίκευση έχει επίδραση αρνητικά στην θέληση.

Βλέπω ότι τελικά δεν θέλουμε να ενωθούμε. Όχι ότι δεν μπορούμε!
Το βλέπουμε σαν κάτι πολύ δύσκολο και απόμακρο.

Ακόμα και εδώ μπροστά από την οθόνη κάθε μέρα διαβάζω υπέροχα λόγια και πιστεύω σε ανθρώπους μοναδικούς, με βάθος που μάλλον δεν θα τους αντικρίσω ποτέ.
Η διάκριση του Κίσσινγκερ απλά αποδεικνύει ότι το Νόμπελ είναι ένα βραβείο του συστήματος. Βέβαια, μιλώντας για πολιτισμό ο αμερικανός διπλωμάτης περισσότερο εννοούσε να αλλάξει ο τρόπος σκέψης με επιβολή τηλεόρασης κλπ.

 
photo

Freelancer, Multi-Core Programmer, Senior Web Devloper, Cyber Activist, Aplinist, Free Diver, Jazz Guitar

Template and Icons by DryIcons.com